ПРОФІЛАКТИКА КОРОНАВІРУСУ

/Files/images/kovd/Prosti-rechi-ryatuyut-zhyttya.jpg /Files/images/kovd/Prosti-rechi-ryatuyut-zhyttya.jpg

COVID-19: уроки для учнів 6-10 класів

/Files/images/kartinki/3245643.jpg

Коронавірус має симптоми, як і гострі вірусні захворювання. Визначити коронавірус можуть тільки спеціальні тести. Найпоширенішими симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках діарея або кон’юнктивіт. Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. В цьому його небезпека!

Важливо! Вчасне діагностування. Так як за симптоматикою коронавірус нічим не відрізняється від інших вірусних хвороб, то важливо відразу звернутися до лікаря. Якщо Ви протягом останніх 14 днів повернулися із країни, в якій зафіксовані випадки коронавірусу, або ж спілкувалися із людиною, яка контактувала із тим, хто прибув до України з країн, де зафіксовані випадки коронавірусу – відразу попередьте про це свого сімейного лікаря .

Як можна заразитися, як передається вірус?

Наразі відомо , що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами. Вірус не циркулює у повітрі. Він здатний переміщатися на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чханню. Відстань –це гарантія безпеки, це фактор переривання епідемічного ланцюга. Заразитись не можливо навіть від інфікованої людини, якщо Ви знаходитись на відстані 1,5-2 м. На поверхнях вірус може жити близько 3 годин. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей і т. д.

Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на сльозові оболонки носу, очей, через руки або хустинку, рукавиці після торкання до об’єкту (тварин , м’яса , риби , дверних ручок), що забрудненні виділеннями із дихальних шляхів хворого чи інфікованого.

Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті, коли утворюються краплі діаметром понад 5 мкм . Коронавіруси не здатні зберігати заразність під час передавання на далекі відстані. Тому тісним контактом вважають відстань менше 1 м.

Як убезпечити себе від зараження:

Як довго вірус живе на поверхнях?

За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом 3 годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.

Рекомендації як убезпечити себе від зараження:

Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком.

Миття рук з милом:

тривалість процедури — 20–40 с;

вода має бути теплою (комфортної температури), а не холодною чи гарячою;

обов’язкова процедура, якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик для рук;

Обробка рук спиртовмісним антисептиком:

спиртовмісний антисептик для рук — розчин із вмістом спирту 60–80% або із 2% хлоргексидину (інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук», наприклад настій ромашки або розчини із 40% вмістом спирту, не є такими);

антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук (в середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину, а це 24–27 «пшиків» кишеньковим диспенсером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню);

тривалість обробки — близько 30 с;

особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду);

обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із (потенційно) забрудненими об’єктами;

у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри;

контролюйте доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину).

Уникайте скупчення людей.

Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря.

Використовуйте захисну маску:

обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить);

якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту.

Використовуйте маску правильно:

вона має покривати ніс і рот;

вона має щільно прилягати, без відступів по краях;

заміняйте маску, щойно вона стала вологою;

не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком;

заміняйте маску щочотири години;

не використовуйте маску повторно.

Працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають повідомити свого керівника та залишатися вдома.

Якщо на роботу вийшла людина з гострим респіраторним захворюванням, її слід відокремити від інших працівників та негайно направити додому.

Варто регулярно проводити прибирання на робочому місці: очищати поверхні, стільниці та дверні ручки відповідними засобами для чищення.

Працівники мають обробляти руки дезінфекційними спиртовмісними засобами або мити руки з милом не менше 20 секунд.

1.Вживати лише належним чином термічно оброблені продукти тваринного походження та рибу.

2.Уникати контакту з тваринами (живими або мертвими), відвідування ринків із продажу м’яса, цирків, зоопарків, тваринницьких ферм тощо.

3. Ретельно мити руки із застосуванням засобів гігієни, особливо після відвідання місць масового скупчення людей та перед їжею; користуватись антисептичними засобами на спиртовій основі.

4. При симптомах, схожих на грип чи ГРВІ ( несподіване погіршення стану, підвищення температури тіла, нежить, кашель тощо) мінімізувати контакти з іншими людьми й невідкладно звернутися до медичного закладу.

Додаткові рекомендації працівникам на об’єктах харчування

По термообробці необхідно суворо дотримуватись існуючих вимог до приготування страв.

Миття посуду повинно проводитись строго по інструкції:

видалення залишків їжі.

миття щіткою за температури води 50 градусів з миючими засобами.

миття з додаванням дез. розчину у іншій ємності (ванні).

ополіскування під проточною водою температурою не менше 65 градусів — це також в окремій ємності.

просушування на спеціальних полицях.

7 порад для захисту від нової коронавірусної інфекції

Рекомендації МОН щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції

відмовитись від проведення та участі у масових заходах в приміщеннях та на території закладів освіти, зокрема пробного зовнішнього незалежного оцінювання, олімпіад, змагань, конкурсів, виставок тощо;

не направляти здобувачів освіти та співробітників закладів до країн з високим ступенем ризику зараження;

інформувати здобувачів освіти та співробітників закладів щодо того, як запобігти поширенню хвороби, її хвороби та дій у випадку захворювання (https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov);

розробити заходи щодо проведення занять за допомогою дистанційних технологій та щодо відпрацювання занять відповідно до навчальних планів після нормалізації епідемічної ситуації;

розробити заходи щодо часткового переведення працівників на дистанційну роботу;

забезпечити профілактичні заходи, які попередять масове розповсюдження гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, і гострих респіраторних інфекцій;

виділити у гуртожитках закладів профтеху, фахової передвищої, вищої, післядипломної освіти місця для ізоляції здобувачів освіти з ознаками гострих респіраторних захворювань;

виконувати рішення тимчасових обласних протиепідемічних комісій;

обмежити проведення запланованих нарад, перевірок, експертиз до нормалізації епідемічної ситуації.

/Files/images/kartinki/89839446_519705618976884_6924200902853132288_n.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 387